Últimes notícies

Posa’t en contacte amb nosaltres

Telèfon
(+34) 977 666 602

Adreça
Carretera Santa Oliva, 27-35
43700 El Vendrell, Tarragona

Segueix-nos a les xarxes socials

Cerca...
Generic filters

La Generalitat preveu posar en marxa la Regió Sanitària del Penedès aquest any

ACN – La Generalitat té previst crear enguany la Regió Sanitària del Penedès per unificar la gestió de les quatre comarques de la vegueria, ara dividida entre les regions Metropolitana Sud, Camp de Tarragona i Comarques Centrals. Ho ha anunciat aquest divendres el delegat del Govern, David Alquézar, durant una visita al CAP de l’Arboç (Baix Penedès), on Salut ha anunciat que a finals d’any començarà les obres d’ampliació. Respecte el “replantejament” de les Urgències a l’atenció primària anunciada pel conseller Balcells al conjunt de la comarca, la gerent territorial ha apuntat que la prioritat passa per ampliar el servei a Calafell. En aquest sentit, ha allunyat la possibilitat que l’Arboç torni a tenir Urgències les 24 hores.

Alquézar ha celebrat que els serveis sanitaris del Penedès puguin gestionar-se amb “mirada pròpia” a partir d’aquest 2023 per tal de restructurar-los segons les necessitats de les quatre comarques. Al mateix temps, ha assegurat que la nova regió sanitària mantindrà l’actual assignació de CAPs i consultoris que ja té la població, “amb petites excepcions als extrems de la vegueria”.

La previsió de la Delegació del Govern és que la nova regió sanitària coincideixi amb la posada en marxa dels Serveis Territorials de Salut, l’oficina dels quals s’ubicarà a Igualada. Tot, però, ha dit que queda supeditat a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a aquest any.

Alquézar ha visitat aquest divendres el CAP de l’Arboç amb la gerent de la regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, qui ha apuntat que la nova divisió territorial comportarà una “agrupació de serveis”.

Urgències a Calafell

D’altra banda, Grau no ha concretat en què es traduirà el “replantejament” del servei d’Urgències a l’atenció primària que el conseller Manel Balcells va anunciar durant una recent visita a l’Hospital del Vendrell. Balcells va dir que es revisaria aquest servei per a què no quedés focalitzat al centre hospitalari, sinó que es pogués oferir també a Calafell i l’Arboç.

Grau s’ha limitat a dir que Salut “està treballant” en aquesta qüestió. “L’ampliació del CUAP de Calafell és allò en el que estem treballant, però hi ha una dificultat afegida a l’hora de trobar professionals”, ha dit, tot assegurant que l’ampliació d’Urgències al CAP de Calafell es vol desplegar “el més aviat possible”.

Respecte l’Arboç, ha allunyat la possibilitat que el CAP pugui tornar a tenir Urgències les 24 hores, un servei que es va suprimir el 2011 i que va provocar fortes protestes, amb una tancada dins les instal·lacions inclosa.

Al seu torn, l’alcalde de l’Arboç, Joan Sans, ha recordat que el CAP del municipi dona servei als veïns de diversos poblacions de la zona, i ha defensat la represa de les Urgències “per descongestionar altres centres que ja estan molt col·lapsats”.

Arriba l’ampliació del CAP de l’Arboç, 15 anys després

Mentrestant, Salut s’ha compromès a començar les obres d’ampliació del CAP de l’Arboç a finals d’aquest 2023, gairebé 15 anys després que el municipi comencés a reclamar aquesta actuació. L’espai, de més de 300 m2, es construirà a continuació de les instal·lacions actuals, utilitzant part de l’aparcament adjacent.

A l’espera de l’inici de les obres, aquest mes de gener s’ha estrenat un mòdul prefabricat per esponjar els serveis que presta el centre, alguns dels quals s’havien hagut de traslladar els últims anys a espais cedits per l’Ajuntament. Al nou mòdul s’hi ubica ara Pediatria, així com la llevadora, els nutricionistes, fisioterapeutes i especialistes de Salut Mental. Aquests serveis són els que ocuparan l’ampliació quan aquesta estigui acabada, a finals del 2024.

Tant el mòdul com l’ampliació, són accions impulsades pel Departament de Salut en col·laboració amb l’Ajuntament de l’Arboç i la Xarxa Santa Tecla, organització que gestiona l’Àrea Bàsica de Salut Baix Penedès Interior.