Inici Notícies Arxivada la investigació a una trentena de mossos per l’1-O al Vendrell

Arxivada la investigació a una trentena de mossos per l’1-O al Vendrell

77

ACN- El jutjat número 3 del Vendrell ha arxivat la investigació d’una trentena d’agents dels Mossos d’Esquadra per la seva actuació l’1-O a petició de la fiscalia. La jutgessa ha pres la mateixa decisió en el cas d’alguns directors de centres escolars de la zona i de responsables del CAP del Vendrell, així com algunes persones que van ser identificades pels mossos als punts de votació d’aquest partit judicial. La majoria dels agents han estat representats per advocats del sindicat USPAC. Tot i haver dictat l’arxiu provisional, la magistrada ha expressat la seva disconformitat amb la petició de la fiscalia, ja que considera que hi ha responsabilitat de comandaments i agents dels mossos, així com de directius d’escoles i del CAP, per no haver impedit les votacions.

La magistrada no entén que el ministeri públic digués que el dispositiu policial va ser insuficient, però al mateix temps conclogui que no hi ha responsabilitat sobre la manera com es va desplegar aquest operatiu.
Al mateix temps, detalla que “no s’han trobat explicacions” al fet que alguns agents dels Mossos d’Esquadra s’apropessin a algunes meses de votació “rebent ovacions”.
La jutge també critica que la reunió del dispositiu policial es va convocar a les 6 h del matí de l’1-O, “fora de tota lògica”, de manera que, recalca, els agents van arribar “tard” als diferents punts de votació.
Pel que fa al desplegament d’unitats antidisturbis, la magistrada recorda que l’inspector en cap va declarar que no podien activar-les i que ell no tenia potestat per desplegar aquests agents. Unes declaracions que ella considera que tenen “falta de credibilitat”.
En relació a la retirada d’urnes i al tancament de punts de votació, la jutge critica que als municipis del Baix Penedès que depenen del seu partit judicial només es va tancar una seu, mentre assegura que a molts altres punts la policia es va retirar abans que tanquessin les instal•lacions.
Respecte els directors d’escoles i CAPS, la jutge diu que va haver diversos responsables que van entregar les claus dels seus centres als ajuntaments durant el cap de setmana del referèndum, sense informar que hi havia espais ocupats i desentenent-se de les votacions durant l’1 d’octubre.
La magistrada retreu a la fiscalia que opti per demanar l’arxiu de la causa i diu que se sent “obligada” a dictar l’arxiu provisional.