Inici Blogs Sobre el llit…

Sobre el llit…

40

M’he passat la major part del dia al llit. No estic malalt, tampoc tinc un atac de mandra, i a més a més encara em queden unes horetes i no són ni de dormir ni de cap altra activitat, molt més plaent. Tinc feina. Fa mesos que estic escrivint un llibre, diferent de tot el que he escrit fins ara, sorpresa i secret i a la vegada, i els terminis són els terminis. Cada vegada que escolto a algú fer de menys la feina d’un escriptor tinc sensacions contraposades. Quan llegim un text i tenim la meravellosa sensació que és entenedor, que resulta de fàcil lectura, podem caure en la trampa de pensar que la seva escriptura ha estat igualment senzilla. I és justament tot el contrari. La paraula escrita, a diferencia de la expressió oral, no te les complicitats del gest, ni de la mirada ni de la veu, i això dificulta la seva eficiència. Un escrit fàcil de llegir, entenedor, és el resultat d’esforç i d’ofici, i de múltiples lectures i relectures que, en el meu cas, serveixen per destriar el gra de la palla. Jo sempre faig més breus les primeres versions de cada treball. Em molesten les paraules que no estan en el registre d’allò que s’explica. Prescindeixo tant com puc de sinònims i els utilitzo unicament per evitar reiteracions, que empobreixen un treball. Llegeixo en veu alta cada versió. Ho faig retolador en mà. Un text ha de servir a un objectiu. Mai no ha de ser un exercici d’erudició, ha de tenir una finalitat i això nomes és possible si la seva lectura és senzilla. Tambè és necessari fer servir tècniques per mantenir l’interès del lector. Si el que escriu creu en allò que explica ha de posar-se en el lloc de qui per primera -i segurament única vegada- es trobarà amb aquella historia. Entre mans tinc una gran historia, que m’obliga a treballar de manera diferent de com he fet fins ara . Ningú no es pot ni tan sols imaginar les moltes hores i dies dedicats a aquest repte i en canvi, quan vegi la llum, res no m’agradarà més que escoltar algú que digui el que a mi em sembla el millor elogi que pot rebre un escriptor “m’he llegit el llibre d’una tirada, no el podia deixar”. Ningú no és capaç d’aconseguir això sense posar esforç, hores, treball. Jo, que a més a més em conec i soc fàcil de distreure, li he de posar també el llit. Que està fet per altres coses…

Livros. Caetano Veloso