Inici Blogs Pero si vols, pots dir-me Enzo…

Pero si vols, pots dir-me Enzo…

36

Em van posar Llorenç peqruè abans de néixer va morir, en accident de transit, un altre Llorenç Avinyó, germà del meu avi Joan. Ja pocs el recorden i jo ni tan sols el vaig coneixer. Si no hagués mort quan va morir jo segurament em diria Jaume o potser Joan, com els meus dos avis. Alguns encara recorden aquell primer Llorenç Avinyó. Era l’amo de la fabrica de guants de Cubelles, on hi ha el Casal de Cultura. Era invàlid, es movia amb cadira de rodes. Era culte, la casa familiar es plena de llibres, en català, publicats durant la dècada dels anys 60 del segle XX, publicacions semiclandestines o directament clandestines perseguides pel franquisme. Era fotògraf, el llegat d’imatges de casa d’aquells temps ( negatius i fotos revelades) és espectacular. I era un cràpula, prou be que ho saben alguns vendrellencs amb memòria que sabien de les aventures i les d’farres del vell Tof, bohèmia vendrellenca. Va ser el primer invàlid de tota Espanya que es va adaptar un 600 i va morir a bord del 600 embestit per un camio davant del Grecos de Cubelles. El poble li va dedicar un carrer.
Hi ha un segon Llorenç Avinyó, el meu tiet, germà del meu pare, la creu de la moneda de l’Alfons. Tot ho va tenir i tot ho va perdre. Fa temps que no se res d’ell. Li dec el meu primer contacte amb Roma. Jo era fan de la Roma dels Falcao i Toninho Cerezo, la dela anys 70 i ell ho sabia. De la mítica botiga d’esports de la Fontana di Trevi em va portar la meva samarreta Gialorosa, amb la publi de Barilla i l’scudetto.
Roma és la meva ciutat. Sempre que hi vaig visito l’església del meu Sant, San Lorenzo in Lucina. S’hi veneren relíquies (segurament falses) de Sant Llorenç, que va morir màrtir a la graella. També hi ha una imatge del Sant i la seva maquina de tortura. L’església és al centre de Roma, a tocar del Corso Vittorio Emmanuele, val la pena anar-hi.
I el tercer Llorenç d’akesta nissaga soc jo. Em sento hereu de la historia modesta de Cal Xicarró i a la vegada diferent dels antecedents. La meva, com totes, és una personalitat particular. No dono per absoluta cap veritat, ni em crec cap religió ni ideologia. Només puc creure en allò que el cor em dicta. Em mouen els sentiments i les intuïcions i per defensar-me tinc les paraules. Soc de Cubelles i tinc anima trasteverina. Per un somriure de qui estimo entrego el cor. Per això i per moltes coses més, encara que al DNI hi posi Lorenzo, i jo ho escrigui en català, Llorenç, pots dir-me Enzo. Els fills de Roma parlem un italià diferent, un dialecte anomenat Romanesco, que no fa completa cap paraula…

Pd. Regal el dia de vigilia, plou. No demano més, la pluja és senyal de pau, talismà d’amor, amulet de felicitat…

La cançó. Piove (plou) del gran Jovanotti, de nom… Lorenzo o Enzo. Res no és casualitat.

Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu

Hai visto che piove, senti come viene giu
Tu che dicevi che non pioveva piu
Che ormai non ti saresti mai piu innamorata
E adesso guardati sei tutta bagnata
E piove madonna come piove sulla tua testa
E l’aria si rinfresca
E piovera fin quando la terra non sara di nuovo
Piena e poi si rasserena

Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu

Senti le gocce che battono sul tetto
Senti il rumore girandoti nel letto
Rinascera sta gia nascendo ora
Senti che piove e il grano si matura
E tu diventi grande e ti fai forte
E quelle foglie che ti sembravan morte
Ripopolano I rami un’altra volta
E la primavera che bussa alla tua porta
E piove madonna come piove
Prima che il sole ritorni a farci festa
Senti, senti come piove
Senti le gocce battere sulla tua testa

Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu

Tu che credevi che oramai le tue piantine
S’eran seccate e non sarebbero cresciute piu
Hai aspettato un po’ ma senti come piove
Sulla tua testa senti come viene giu
Non eri tu che ormai ti eri rassegnata
E che dicevi che non ti saresti piu innamorata
La terra a volte va innaffiata con il pianto
Ma poi vedrai la pioggia tornera

Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu
Piove, senti come piove
Madonna come piove, senti come viene giu