Inici Blogs Però els pins de la Pujada resisteixen…

Però els pins de la Pujada resisteixen…

57

He anat a visitar, xino xano, els pins de la Pujada. La pujada no és ni tan sols un nom amb categoria de topònim. És com li dèiem els de casa a un tros de terra, propietat de l’avi Joan que hi ha a no gaire lluny de l’entrada del Cami Vell que va de Cubelles a Vilanova. La historia d’aquest tros de terra, com tants trossos de terra que algun dia van tenir alguna funció i ara son abocadors de deixalles diverses, ajuda a entendre, en bona mesura, la identitat col·lectiva. I no sortim ben parats. La finca tenia dues parts, una meitat no arbrada que servia per fer de pagès i una altra en principi no arbrada, a la qual l’avi i el pare, ben jovenet, hi van planar pins. O sigui, que els pins poden tenir, si fa o no fa, 70 anys ben bons. Durant decades, de la part de pagès se’n va ocupar l’amic de l’ànima del meu pare, el Roman (l’altre dia el vaig veure, em va fer tanta ilusio). Els pins els anava cuidant, com podia, el meu pare, i jo, de tant en tant, l’acompanyava. Era un nen. Netejavem el tros, podavem i si apareixien les orugues de la processionària, mon pare s’enfilava als arbres, tallava els nius i els cremava. Un dia va arribar la gran noticia, es projectava la variant de la carretera que ara coneixem com C32. I el traçat tallava pel bell mig la zona arbrada de la Pujada. Que hi farem! Part del terreny expropiat, per fer la carretera i per fer un nou traçat del cami vell, que quedava també afectat.
Ara és quan aprofito per escriure que encara ningú no ha explicat les raons que van portar a fer aquella variant, que tots usem, només fins a l’entrada de Cubelles. El sentit comú deia que, ja posats a treure la C32 del nucli urbà de Vilanova, hauria estat més logic continuar la variant per darrera de Cubelles, de Cunit i de Calafell.
En aquell temps s’especulava amb la possibilitat que hi hagués un acord inconfessable entre Generalitat, Estat i un magnat de Cubelles amb interessos a benzineres, que aturava la variant on finalment ha quedat.
Al cap dels anys jo vaig més enlla. El traçat que hauria d’haver seguit la variant de la C32 era, si fa o no fa, el que a dia d’avui segueix l’autopista C31, la de pagament. I ja no hi ha espai físic per desdoblar la C32. Ho Resumiré amb brevetat. L’estafa de la qual som víctimes la gent de Cubelles, Cunit, Calafell i el Vendrell amb l’autopista més cara de totes, ja ve d’antic, i algú la tenia al cap. No en tinc cap dubte. Ni tinc cap dubte de dues coses més.
La primera és que bona part d’aquella colla d’estafadors que es van pixar a la cara de tots els que ara hem de pagar una autopista que no calia son morts per coses de l’edat. Perquè els diners, encara que els tinguis tots, no et donen la vida eterna. Pero alerta, els seus cadells creixen amb lliçó ben apresa. O us penseu que és casual que sempre manin els mateixos transvestits convenientment per a cada ocasió?
La segona, i més important, és que els pins que van plantar el meu pare i el meu avi resisteixen malgrat tot. Es nota la mà dels Xicarró.
Que ningú s’ofengui, sisplau, però van llestos els que creuen que amb segons qui farem un país nou. Segur que tot serà legal i intatxable i segur també que els rics de sempre ho seguiran sent i no per casualitat.

Aute. Basura floreada.

Basura floreada,
mentira cochina,
cochina saciada,
con paja muy fina.
Palabras, palabras,
recuentos y cifras,
discursos, programas,
qué gasto en saliva.

A nosotros, los parias,
nos da mucha risa
las vuestras patrañas
de poca inventiva.
Nosotros, chatarra
de vuestras alquimias,
amamos las vacas
con ubres bonitas.

Vendemos chorradas
y bolsas de pipas,
pelitos de rata
y medio turista.
Comemos entrañas,
asadas o fritas,
de tontos sin gracia
de clase exquisita.

Nosotros, la sarna
sin gusto que pica,
picamos las nalgas
de excelsos puristas.
Cantamos arañas,
bacterias y espinas,
concretas-abstractas
y uva maligna.

No damos la lata
que está prohibida.
Las cosas bien claras,
no sea que digan.
Y aquesto se acaba,
echemos cortina,
mal rayo nos parta
y a usted lo bendiga.