Inici Blogs La memòria, el patrimoni dels innocents

La memòria, el patrimoni dels innocents

44

He passat per davant del búnker que el govern legítim de la republica va construir a la desembocadura del Foix per plantar cara, si calia, a una invasió marítima del les tropes de Franco i els seus aliats també feixistes del III Reich i de il Duce Benito Musolini durant la Guerra Civil. Fa 80 anys que els Nacionals van passar per aquí i és obligat fer memòria.

Que no us enganyin, que la Guerra Civil no la van fer contra els catalans. El feixisme va fer la guerra contra el poble, contra comunistes, socialistes, anarquistes, i persones sense ideologia definida que molestaven als adinerats de la època. I la van guanyar el 39 i fins el 75 amb una repressió continuada. S’omplien la boca amb la paraula Espanya, amb la Rojigualda, amb l’himne, mentre afusellaven i empresonaven els que no acotaven el cap. I és que a mi sempre m’ha semblat que pàtries, himnes i banderes són cortines fum.

Per això em fan por els feixismes de tota mena, i cada cop que veig actituds comparables, m’espanto. Madrid, víctima d’un setge cruel per part de les tropes franquistes va ser un símbol de resistència, com Guernika, reduïda a no res. Va ser una guerra contra els pobres. Pobres, com la immensa majoria de tots nosaltres.

Que no us enganyin, a Catalunya també hi havia feixistes, i els va anar bé fins el 75 i a alguns fins el 2019. No em quedo tranquil si no deixo escrit que un partit que presumeix de demòcrata, catalaníssim, europeu ( de sigles modificades ) i que a qualsevol altre grup que discrepa el titlla d’antidemocràtic, durant anys va presumir de la seva empatia amb la Lega Nord, els falsos independentistes de la Italia rica.

Dic falsos perquè ells també van canviar de nom i es van treure el Nord de les pancartes. La Lega, si, la de Matteo Salvini. Com el franquisme i altres formes de feixisme, només estaven, estan i estaran interessats en castigar els pobres i beneficiar els rics. El seu país són els diners i la seva terra els és indiferent. És veritat que no tots els nacionalismes són feixistes, però ta,bè ho és que tots els feixismes van de nacionalistes. Hemeroteques.

PD. La mateixa preocupació em generen els quetot ho justifiquen (suposadament) per defensar Espanya com els que tot ho justifiquen (suposadament) per defensar Catalunya i em considero qualsevol cosa excepte equidistant.

Juanjo Millàs i Sabina. De Puríssima i oro.